Sikertörténetek
KAMIONT RAKODÓ SEGÉDMUNKÁSBÓL 4 CSILLAGOS HOTEL SZAKÁCSA LETTEM

Nevem - Seres Sándorné (53), - a Bükk lábánál - egy kis községben - Balatonban lakom.

Egerben - az Eger Hotel szakácsaként dolgozom már 3. éve.
Életemnek nagyon nehéz időszakában kerültem kapcsolatba a KIT-el.
Egymást követő rövid időn belül elvesztettem a férjemet, majd felnőtt leányomat és nem volt állásom sem. Érthető, hogy kilátástalannak éreztem az életemet.

Mint regisztrált munkanélküli – az egri Munkaügyi Kirendeltség munkatársa beszélt rá, hogy jelentkezzek a KIT által hirdetett szakács tanfolyami képzésre. Sokat gondolkodtam, hiszen már rég volt amikor én iskolába jártam.
Nagyon sok jelentkező közül – sikerült felvételt nyerni. Sok fiatal közé kerültem, ami újabb gondolatokat vetett fel: el tudom e végezni a tanfolyamot?

A kihelyezett üzemi gyakorlatra a 4 csillagos Hotel Eger konyhájára osztottak be. Egycsapásra olyan környezetbe csöppentem, ahová az életbe sem tettem volna be a lábamat.
A tanfolyam során a KIT oktatói és a gyakorlati munkahely vezetői, dolgozói - megértő, biztató szavai és segítőkészségük - erőt adott nekem a tanuláshoz. Persze én is nagyon igyekeztem, aminek meg is lett az eredménye.

2009-ben sikeresen szakvizsgáztam és ezt követően azonnal fel is vett a Hotel Eger. Azóta itt dolgozom.

Az életem – mondhatom – gyökeres fordulatot vett, hiszen ma már a húsipari betanított munkásból ill. a kamiont rakodó segédmunkásból a megye talán „leg elitebb” szállodájának megbecsült szakácsaként dolgozom.

A közvetlen környezetem is látja, hogy azóta kiegyensúlyozott emberként élem napjaimat.
Sokat köszönhetek a KIT oktatóinak és nem utolsó sorban a munkahelyi kollektívának.
Számomra az élet új oldala nyílt meg.
Mindenkit arra bátorítok, hogy ha módja nyílik - tanuljon szakmát, mert a hasznos munka hoz számára megbecsülést, nyugodt életet.
Nos, ez a csoda történ velem azáltal, hogy a Kereskedelmi és Idegenforgalmi Továbbképző Kft-nél megszereztem a szakács végzettséget.

ÖRÖM RÁNÉZNI A VENDÉGEK ARCÁRA – IDEGENVEZETŐKÉNT EZ SZÁMOMRA ELISMERÉS

Vásárhelyi Viktor, Ukrajna, Kárpátalja

Régi vágyam teljesült azzal, hogy Budapestre költözhettem. Egy közeli ismerősöm – aki már több éve idegenvezetőként dolgozik – ajánlotta a KIT Kft. szervezésében induló ilyen irányú képzést. A tanfolyam során megtapasztalhattam, hogy az oktatás sokoldalúan közelíti meg a témát, a szakmára való felkészítés gyakorlat orientált. Talán számomra ez utóbbi volt az egyik legnagyobb segítség, hiszen ebben a munkában a legfontosabb tényező az idegenvezető személyisége. A vendég joggal várja el tőle, hogy alapos ismeretekkel rendelkezzen, azt érthetően és könnyed stílusban tudja közvetíteni a csoport felé, legyen empatikus a vendégekkel, rendelkezzen jó kapcsolatteremtő képességgel. Én sem hittem, hogy – az elméleti ismeretek mellett – ezek a képességek egy tanfolyam keretén belül kialakíthatók, fejleszthetők.

A felkészülésemet magas színvonalú szakkönyvek biztosították. Az egyikből most idéznék néhány gondolatat: „Amikor az utasokat egy utazás elején arról kérdezték, hogy milyen fontossági sorrendet képeznek számukra az egyes szolgáltatások, a következő sorrendet állították össze: Program, idegenvezető, szállás, közlekedési eszköz, étkezés, csoportos utazás. Mikor ugyanezt a kérdést az utazás végén tették fel, a sorrend ugyanez volt, csak az idegenvezetőt tették az első helyre és a program a másodikra került.”

Ebből is kiderül, hogy az idegenvezető az utazás kulcsszereplője. Munkája során fel kell ismernie, hogy egy utazás alkalmával kinek milyen szükséglet kielégítése a fontos, és meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy a turistáknak mindez sikerüljön, várakozásaik teljesüljenek.
Az oktatógárda mindehhez adta meg a kellő segítséget, az inspirációt, kialakítva a hallgatókban a szakmai igényességet a vezetéshez és a munka során elengedhetetlen magabiztosságot. Ezúton is köszönöm Nekik!

A bizonyítvány kézhezvétele utáni másnap, már városnézésen voltam csoportommal, azóta minden héten legalább egy városnézésre elkalauzolom az érdeklődőket. Szerencsésnek érzem magamat! 19 éves korom óta a turizmusnak szenteltem életem és külön öröm, hogy szeretett városomat, Budapestet mutathatom be másoknak.

Öröm ránézni a vendégek arcára, akik – bár már bejárták a fél világot – a városnézés végén elismerően dicsérik Budapestet!

TANFOLYAMI HALLGATÓBÓL KOLLÉGA

Sikari Tünde, Alsónémedi

A tanfolyam kiválasztása nem célirányos volt, csak a kíváncsiság hajtott – ki akartam próbálni magam egy számomra teljesen új területen. Így esett a választásom – a tőlem legtávolabb álló területre – a pénzügyre.
A KIT szervezésében induló pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyam kitűnő választás volt. Egy teljesen új „világba” csöppentem, új távlatok nyíltak meg előttem – egyértelművé vált, hogy ez a terület, igenis tanulható.

Mindezt köszönhetem azoknak a tanároknak, akik úgy adták le a tananyagot, hogy az könnyen érthető volt, megosztották szakmai tudásukat és azt a rengeteg tapasztalatot, amely talán a leghasznosabb a pénzügyben. Az előadások során mindig felkészültek voltak és türelmesen válaszoltak kérdéseinkre.
Szeretném megemlíteni a pénzügyet oktató tanárnőnket, aki szigorúan megkövetelte a tananyagot, de mindig emberséges volt hozzánk. Neki köszönhetem, hogy a mérlegképes-könyvelői tanfolyam írásbeli vizsgáján a pénzügyi ismereteket – bár az órákat hátra dőlve hallgattam végig – 85%-ra írtam meg!
A számítógépes programcsomag használatát oktató tanárnőnk közvetlen stílusának köszönhetően az órák vidám légkörben teltek. A tanórán oktatott könyvelési programcsomag és az ott elhangzottak a mai napig segítik a munkámat!
A gazdálkodási feladatokat tartó tanárunk szigorú, de következetes munkájának köszönhetően jó szakmai alapokat kaptam és vizsgáimra csak ismételnem kellett.

Nem lehet kihagyni a sorból tanfolyamvezetőnket sem! Ő volt az, aki mindig bíztatott, ha egy kicsit elkeseredtünk: ” Meg lehet csinálni lányok! Az tény, hogy sok lemondással és energiával jár, de meg tudjátok csinálni!” Igaza lett, mert sikeres OKJ vizsgát tettünk! Külön köszönettel tartozom neki!

A kitartó tanulás eredménye meglett: a Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola pénzügyi területre keresett munkatársat. Az állásinterjú jól sikerült és megkaptam a pénzügyi referensi állást.
Szerencsésnek mondhatom magam és nagyon örülök, hogy ezt a képzést választottam, mert rátaláltam erre az állásra.

BANKCSOPORTNÁL HITELÜGYINTÉZŐ

Szálas Erika, Szentmártonkáta

2012 októberében lettem munkanélküli, mivel megszűnt a munkahely ahol gyes előtt dolgoztam. Átmeneti megoldásként regisztrált álláskereső lettem.
A munkaügyi központban javasolták, csatlakozzak a november 2-án induló pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamhoz. Ez nagy lehetőség volt számomra, ugyanis önköltségesen nem tudtam volna finanszírozni tanulmányaimat.

A tanfolyam 7 hónapja alatt sok olyan dolgot elsajátítottam, amiket a hétköznapokban is hasznosítani tudok. Nagyon jó csapatban tanulhattam, csupa segítőkész ember volt körülöttem – az oktatók, a tanfolyamszervezők és nem utolsó sorban a tanulótársaim.
Szeretném kiemelni azt a tanároktól érkező támogatást, amely során szinte bármilyen jellegű problémával lehetett hozzájuk fordulni és mindig hasznos tanáccsal láttak el.
Az oktatáshoz kapcsolódó tankönyvek, jegyzetek, valamint a vizsgára való felkészülés anyagai naprakész ismereteket tartalmaztak, érthetőek, áttekinthetőek és könnyen tanulhatók voltak.

A tanfolyam elvégzése óta sok olyan dologra is odafigyelek, amik korábban elkerülték figyelmemet (például jobban átnéztem a munkaszerződésemet és a biztosításokkal kapcsolatban is sokkal körültekintőbb lettem).

Jelenleg egy nagy banknál vagyok hitelügyintéző. Az iskolában elsajátított szakmai ismereteket a gyakorlatban jól tudom hasznosítani. Tanáraimnak köszönhetően magabiztosan végzem a munkámat.

Amikor a felvételi beszélgetésre mentem, jelenlegi főnököm meglepődött tájékozottságomon – nem gondolta, hogy ennyire naprakész ismeretekkel rendelkezem. Beszélt a marketingről, a hitelügyintézés folyamatáról, a biztosításokról és azt gondolta, hogy ezek nem egyértelműek számomra. A 15 pályázó közül elsőre engem választott!

Örülök, hogy ebben az iskolában végezhettem. Ismerőseimnek folyamatosan ajánlom képzéseiket.

EGY TÖKÉLETES TÖRTÉNET

Varró Kinga, Táborfalva

A történetem 3 éve kezdődött …
2011 májusában Ócsán, a Bolyai János Gimnáziumban érettségiztem. Hogyan tovább, akkor azt még nem tudtam – bár már óvodás korom óta titkárnő/irodista szerettem volna lenni. Kiskosztümben, íróasztalnál ülve, aktákat rendszerezni, gépelni, ügyeket intézni, szervezni.

Az élet azonban mást hozott.
Érettségi után Németországban, Münchenben au-pair-ként próbáltam szerencsét, de egy hónap után hazajöttem! Hiú ábrándokat kergetve azt gondoltam, hogy érettségimmel hamar munkát találok. Nem így lett és egyre távolabb kerültem a megálmodott munkakör beteljesülésétől.

Újra kellett értékelnem helyzetemet és jelentkeztem az illetékes munkaügyi központba. Reménykedtem, segítenek, hiszen én dolgozni szeretnék és a jövőmet építeni! A munkaügyi központ pénzügyi-számviteli ügyintéző tanfolyamot hirdetett. Kicsit merész ötletnek bizonyult, mert a matematika soha nem volt az erősségem – bár szerettem. Baj nem lehet belőle, hát belevágtam!
A munkaügyi központban egy-két formalitáson átesve, máris a KIT -ben találtam magam. Kedvesen fogadtak minket – sokan voltunk a beiratkozáson.
Hamar megszerettem az iskolát, a reggeli utazások után egy olyan közeg fogadott, ahol azt éreztem fontos vagyok. Számon tartottak, vártak, pont úgy, mint a gimiben.
Szakmát tanultam, amiről később kiderült, hogy igenis nekem való! Tanáraink kedvesek voltak és valóban meg akarták tanítani nekünk a szakmát, úgy, hogy közben a személyes problémáinkat tolerálták…

A vizsga óta 3 hónap telt el… Próbaidőm 2. hónapját töltöttem az Örkényi Takarékszövetkezet Táborfalvi Kirendeltségén, mint kirendeltségi ügyintéző!
Van munkahelyem, és olyan emberek vesznek körül, akikre felnézhetek, akiktől minden nap tanulhatok. Íróasztalnál ülök, számítógép előtt dolgozom, aktákat rendszerezek, és van kiskosztümöm!

Köszönöm a KIT-nek, a kollégáknak és a tanároknak, akik megadták nekünk a lehetőséget!

HOGYAN LETTEM SZAKÁCS?

Szeiler Jánosné, Tarján

1995 óta a tatabányai Kereskedelmi, Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközép- és Szakiskola konyháján dolgoztam, mint kézilány.

A KIT Kft. Komárom-Esztergom megyei tanfolyamszervező kollégájának bíztatására elhatároztam, hogy csatlakozom az induló szakács tanfolyamhoz – ezt a lehetőséget nem hagyhattam ki!
A tapasztalt tanfolyamszervező és oktatói gárda munkájával nagyon elégedett voltam. A tanfolyam elméleti tantárgyainak oktatása, és a szakmai gyakorlat ideje alatt hozzáállásuk és segítőkészségük mindvégig támogatta a csoport tanulmányait.

Igazán felemelő érzés volt 2011 decemberében átvenni a bizonyítványt –, amely a karácsony közeledtével még meghatóbb esemény volt. Nagyon örültem neki.

A munkahelyemen is megtörtént a változás. Ma már nem kézilány vagyok, hanem szakács! Én koordinálom a konyhában segítő kollégák munkáját. de Ez – a nagyobb felelősséggel járó munka – igazi szakmai kihívást jelent számomra, melynek – a mindennapi munka során történő visszajelzések alapján – maradéktalanul meg tudok felelni!

Nekem a tanfolyamon való részvétel ezt a „sikert” hozta meg.

A TANFOLYAM TÖBB OLDALRÓL IS MEGMUTATJA A VENDÉGLÁTÁST

Babinszki Renáta, Tatbánya

A vendéglátásban közel 10 évig szakképesítés nélkül dolgoztam. Nem is gondoltam rá, hogy ehhez a szakmához a tanulás többet hozzáadna, mint amit a munkavégzés során megtapasztaltam.

A lehetőség és a tanulni akarás aztán 2007-ben elérkezett. Nagyrészt uniós pályázati pénzből finanszírozott pincér képzésre jelentkeztem – remek alkalom volt ez számomra.

Amiről azt gondoltam, hogy a napi rutinnal tanulható – mert egy része valóban így van –, azokat a tanfolyam ideje alatt a tanárok új szemszögből világították meg. A sok tanulnivaló mellett még jól is éreztük magunkat – az elméleti és a gyakorlati órák is mindig jó hangulatban teltek. Szeretném külön kiemelni a pincér ismeretek órát, ami tanulságos és sok humorral fűszerezett volt a Tanár Úr jóvoltából.

Visszagondolva a tanulmányok idejére – azóta azért eltelt pár év – maga a tanfolyam és annak lebonyolítása tökéletesen szervezett volt, és mindenre megtanított, amit a vendéglátásban tudni kell és érdemes!

2008 óta saját vendéglátó üzemeltemben (egyébként ez egy söröző ) kamatoztatom a szakmai ismeretek megszerzése során elsajátított képességeket!

MULTINACIONÁLIS CÉGNÉL - FŐKÖNYVELŐ ASSZISZTENSEKÉNT

Simon Anna, Zsámbék
Pest megye, pénzügyi és számviteli ügyintéző

Előző szakmámban 7 – összességében sikertelen – évet magam mögött hagyva döntöttem úgy, hogy szakmát váltok.
Ez annak is köszönhető, hogy lehetőségem adódott könyvelő mellett dolgozni néhány hónapot. Nagyon megtetszett ez a munka és rájöttem, szívesen dolgoznék ezen a területen. Korábban már – a főiskolai tanulmányaim alatt – volt számvitel és pénzügy tantárgyam is, és egy konkurens oktatási cégnél el is kezdtem célirányosan tanulni, de nem volt benne sikerélményem.

De nem adtam fel! Ha ott nem volt jó az oktatás, akkor – gondoltam – megyek másik felnőttoktatási céghez. Így kerültem a KIT-hez. Életem eddigi legjobb döntését hoztam! A sokak számára nehezen érthető tantárgyakat soha ilyen jól nem értettem meg, és ezt a KIT minőség elvű képzési rendszere biztosította számomra. A cég mindig is ügyelt arra, hogy az általa foglalkoztatott tanárok magas színvonalú szakmai tudással és pedagógiai kultúrával rendelkezzenek. Ez biztosította, hogy az ismeretanyag a legjobb módszerekkel és ugyanakkor jó hangulatban vezetett órák során legyen közvetítve a hallgatók felé. Köszönet ezért az egész oktatói gárdának!
Tovább folytattam tanulmányaimat és jelenleg mérlegképes könyvelő tanfolyamra járok. Magabiztosságomat a jó alapoknak köszönhetem, hiszen munka mellett is bele mertem vágni.

Már túl vagyok egy sikeres gazdasági ismeretek tantárgy vizsgán, amire kizárólag a KIT-es tanfolyam jegyzeteiből tanultam. Ezúton is köszönet érte!
A számvitel és pénzügy órán előkerülő ismereteimet az egész mérlegképes csoport irigyli! „Ilyeneket te honnan tudsz?” – teszik fel a kérdést.

A munka területén azonban még nagyobb sikerek érnek. 2013 júniusában vizsgáztam le a KIT-nél és július 11-én már főkönyvelő mellett dolgoztam könyvelőként, egy multinacionális vállalat közép-kelet európai nagykereskedelmi központjában. A megpályázott állást – a főkönyvelő hölgy elmondása szerint – úgy kaptam meg, hogy 3 számviteli diplomával is rendelkező jelentkezőt előztem meg szakmai tudásban, és annak gyakorlatias alkalmazásában. Köszönhető tanáraimnak a színvonalas – érthető, világos, gyakorlatias – oktatásért!

A munkakör három hónapos ideiglenes munka lett volna – szükség volt a szlovák nyelvtudásra is amivel én nem rendelkezem –, de mégis elvállaltam. A főkönyvelő hölgy annyira elégedett volt a munkámmal, hogy ajánlólevelében ezt írta „szakmai tudása magasan meghaladja az asszisztensi pozíciót és ajánlom teljes körű könyvelői munka végzésére.” Megint csak azt kell mondjam, hogy mindezt a KIT oktatási koncepciójának és tanárainak köszönhetem!

Az ideiglenes munka a végéhez közeledett, így – hasonló munkakörben maradva – megpályáztam egy szintén multinacionális cég állását. Az állást meg is kaptam, az új munkaszerződésemet pedig alártam. Erről tájékoztattam munkaadóimat, akik – még a szlovák nyelvtudás hiányában is – marasztalásra bírtak egy jobb kondíciójú ajánlattal. A jó alapok és a főkönyvelőtől kapott segítséggel, mostanra már a cég szinte teljes körű könyvelését csinálom – már határozatlan idejű munkaszerződéssel.

Mindent a tanáraimnak köszönhetek, akik különbül tanították meg a szakmát, mint addig bárki. Ez volt az, amit az állásinterjúk során láttak, és amit a jelenlegi főnököm is lát. Szerencsésnek tartom magamat, mivel olyan képzést kaptam, amivel azonnal el tudtam helyezkedni, és a munkahelyemen ilyen megbecsülésben van részem.

Mindenkinek jó szívvel tudom ajánlani a KIT képzését!

A kit.hu weboldal sütiket (cookie) használ. A honlap további böngészésével hozzájárul a használatukhoz. További információ!
Rendben